Distribuie Articolul

1.    Denumirea, compozitie si clasa de medicamente din care face parte

Adocid reprezintă un medicament care face parte din grupa farmaceutică a antiacidelor. Reducând aciditatea de la nivelul stomacului, Adocidul ameliorează simptomele din boala de reflux gaastroesofagian. Dintre acestea, caracteristice sunt: senzația de arsură retrosternală, ce poartă denumirea de pirozis, regurgitațiile și durerea retrosternală.

Un comprimat de Adocid conține o cantitate de 680 mg de carbonat de calciu și 80 mg de carbonat de magneziu. Pe lângă substanțele active, excipienții sunt reprezentați de: polisorbat 80, manitol, maltodextrină, aspartame, acesulfam de potasiu, stearat de magneziu, aromă de lămâie, aromă de mentă.

2.    Indicatii si contraindicatii

Indicațiile administrării Adocid sunt reprezentate de :

–          Boala de reflug gastroesofagian (BRGE);

–          Ulcer gastro-duodenal.

Contraindicațiile administrării Adocid sunt reprezentate de:

–          Hipersensibilitate la carbonatul de calciu, carbonatul de magneziu sau la unul dintre excipienții comprimatelor;

–          Afectare severă a funcției renale;

–          Litiază renală calcică;

–          Concentrație plasmatică crescută a calciului, numită hipercalcemie;

–          Concentrație plasmatică scăzută a fosforului, numită hipofosfatemie.

 3.    Reactii adverse si supradozajul cu Adocid

Reacțiile adverse nu sunt foarte frecvente, dacă se respectă indicațiile și contraindicațiile administrării Adocid.

Cele mai frecvente reacții adverse sunt:

–          Manifestările alergiei: modificări tegumentare (prurit, urticarie), edem al buzelor și limbii, angioedem, tahicardie, vertij, dispnee (greutate la respirație), pierderea stării de conștiență;

–          Hipercalcemie, cu sindrom de “lapte alcalin” (la administrarea îndelungată, mai ales la pacienți cu afectarea funcției renale).

Dacă apar oricare din simptomele menționate, este recomandat să consultați medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Supradozajul apare în urma unui consum exagerat de Adocid, în doze mai mari decât cele recomandate. De asemenea, la pacienții cu insuficiență renală poate apărea frecvent supradozajul. Acesta este reprezentat de hipercalcemie și hipermagnezemie. La nivelul stomacului, au loc modificări masive ale acidității, care pot determina greață sau vărsături. Au fost raportate și dureri musculare, fatigabilitate în cazul supradozajului cu Adocid. În această situație, trebuie să întrerupeți medicația și să consultați urgent un medic.

 4.    Interactiuni si atentionari speciale

Interacțiuni medicamentoase

Este important să anunțați medicul în legătură cu celelalte medicamente pe care le utilizați. Comprimatele masticabile Adocid pot interacționa cu unele produse farmaceutice, din cauza faptului că modifică aciditatea gastrică. Adocid nu permite o absorbție normală a antibioticelor precum tetracicline, chinolone, de aceea este recomandat să păstrați o distanță de 2 ore între administratea Adocidului și administrarea antibioticului. De asemenea, medicamentul interferă cu absorbția fosfaților.

Din cauza faptului că Adocid modifică valorile calciului și magneziului, este necesară precauție în administrarea concomitentă cu unele diuretice, care fac retenție de calciu sau magneziu (de exemplu, diureticele tiazidice).

Interacțiuni cu alimente și băuturi

Este necesară precauție în administrarea de Adocid, asociată unui consum crescut de alimente sau băuturi bogate în calciu. Câteva exemple sunt reprezentate de: lapte, iaurt, sardine, semințe de susan, smochine, migdale, soia, brocoli. Astfel, este evitată apariția sindromului “lapte alcaline”.

Atenționări speciale

Consumul îndelungat de antiacide poate determina o proliferare a germenilor prezenți în mod normal la nivelul stomacului și intestinelor. De aceea, Adocid predispune la apariția infecțiilor tractului gastrointestinal.

Consultați medicul dumneavoastra în următoarele situații:

–          Asocierea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian cu anemie, hematemeză sau melenă, scădere în greutate, disfagie (dificultatea de a înghiți) sau odinofagie (durere la înghițit);

–          Ulcer gastric sau intervenții chirurgicale la nivelul tractului digestiv;

–          Tratamentul pirozisului debutat în urmă cu 4 săptămâni, fără ameliorarea simptomatologiei

–          Afectare hepatică, icter;

–          Diagnosticarea cu o boală gravă, nu neapărat gastrointestinală;

–          Vârsta mai mare de 55 ani, cu debutul unor noi simtome sau modificări în caracterul vechilor manifestări.

Sarcina și alăptarea

Nu utilizați Adocid fără să consultați medicul dumeavoastră dacă sunteți gravidă sau intenționați acest lucru. În general, dacă este respectată doza terapeutică, medicamentul poate fi administrat fără probleme în trimestrul doi, trei și în perioada de alăptare.

Conducerea de vehicule și folosirea de utilaje nu este influențată de tratamentul cu Adocid.

 5.    Doze si mod de administrare

Este recomandată consultarea unui medic pentru stabilirea dozelor de Adocid.

Administrarea Adocid este contraindicată la copiii cu vârsta până în 12 ani.

Dozele recomandate pentru adulți și copiii cu vârsta peste 12 ani sunt: 1-2 comprimate masticabile de Adocid, care pot fi sfărâmate sau administrate întregi, dizolvându-se la contactul cu saliva. Medicamentul se administrează la o oră după masă sau seara, înainte de culcare.

Dacă simptomatologia nu este ameliorată, se mai pot administra încă 2 comprimate, fără a se depăși doza maximă de 16 comprimate pe zi.

Adocidul nu poate fi utilizat pentru o perioadă foarte îndelungată, 10 zile reprezentând durata maximă a tratamentului.

În cazul în care săriți peste o doză de Adocid, luați următoarea doză în mod normal, fără a o dubla.

 6.    Alte informatii

O cutie de Adocid conține 30 de comprimate masticabile, rotunde, albe, plate. Pentru a proteja medicamentul de umiditate, este recomandat să păstrați comprimatele în ambalajul original, la temperaturi mai mici de 25 grade Celsius.

Adaugă un comentariu