Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Vitiligo- semne, simptome și opțiuni terapeutice

Benghi
Benghi

25 Aug 2021

eye-glyph Vizualizări: 161

Distribuie Articolul

   Vitiligo este o boală comună de piele, care este provocată de pierderea melanocitelor din epiderm, manifestându-se prin pete albe, bine demarcate. Sunt multe mecanisme patogenice ale bolii, dar mecanismul este încă necunoscut. Este o formă de patologie autoimună, ce poate apărea la orice vârstă cuprinsă între copilărie și maturitate, dar cel mai frecvent în decada a doua și a treia de viață. Prevalența este de aproximativ 0,1%-2% pe glob și afectează toate rasele în mod egal.

Fiziopatologia în boala vitiligo

   Vitiligo este cunoscută drept o boală multifactorială și poligenică, având un mecanism complex. Este asociată cu factori genetici și non-genetici, deopotrivă. Teoriile privind distrugerea melanocitelor includ mecanisme citotoxice, autoimune, defecte intrinseci, mecanisme neuronale și de oxidare-antioxidare. Ipoteza mecanismelor neuronale se referă la un neurotransmițător ce distruge melanocitele și care, de asemenea, inhibă producerea de melanină. Teoria autoimună constă în alterarea imunității celulare și umorale, această afirmație întărind legătura acesteia cu alte boli autoimune.

Tabloul clinic în vitiligo

   Diagnosticul de vitiligo poate fi realizat cu ușurință prin examinarea fizică a leziunilor ce afectează epidermul, însă pentru evaluarea severității bolii trebuie înfăptuită o anamneză concretă, apoi investigarea detaliată cu ajutorul unor teste de laborator. Informațiile ce trebuie punctate în cadrul anamnezei și a examenului clinic obiectiv cuprind următoarele aspecte: vârsta debutului, factori sau evenimente care pot influența apariția patologiei, simptomele asociate, extinderea leziunilor pe piele, prezența concomitentă a unor boli asociate, medicația curentă, expunerea profesională la radiații, schimbările aspectului leziunilor și istoricul familial.

   La examenul clinic obiectiv se decelează leziuni depigmentare cu margine convexă, fără semne de inflamație, cu țesut normal în jur. Maculele au culoare alb-lăptoasă, sunt bine demarcate, de formă rotundă, sau ovalară. Se pot observa mai bine la rasa neagră. Mărimea variază între câțiva milimetri și centimetri. Principalele locuri sunt fața, scalpul, gâtul, dosul palmei. Pe față, distribuția este mai adesea periorală și perioculară. Leziunile pot apărea, de asemenea, în zonele predispuse traumelor, precum genunchiul sau radiusul.

Rezultatele histopatologice în vitiligo

   Evaluarea realizată în urma biopsiei relevă trăsături specifice, precum creșterea celulelor Langerhans, schimbările degenerative ale melanocitelor și keratinocitelor, îngroșarea membranei bazale, depigmentarea celulelor ce se poate observa în colorația Masson și imunohistochimie. De asemenea, la marginea leziunilor, s-au identificat infiltrate limfocitare perivasculare și parafoliculare, cauzate de procesul mediat celular care distruge melanocitele.

Tratamentul în vitiligo

   Opțiuni terapeutice în tratarea bolii vitiligo variază de la medicație topică, fototerapie, terapie cu laser, sau intervenție chirurgicală. Tratamentul topic cuprinde corticosteroizi, analogi de vitamina D, inhibitori de calcineurină, iar fototerapia este și ea eficientă, reducând recidiva pigmentării pentru pacienții care depistează boala în stadiile incipiente. Intervențiile chirurgicale sunt limitate la leziunile mici, restrânse, în zone care au șanse mici de repigmentare, precum degetele și fruntea.

   Diagnosticul diferențial se realizează cu nevus depigmentosus (boală ce apare la naștere), pityriasis alba (face parte din spectrul dermatitei atopice, cu hipopigmentări albe, cu pete pe față sau în alte zone expuse la soare), tinea versicolor (pete maronii pe gât și pe trunchi). Pentru a afla mai multe detalii legate de bolile asemănătoare, accesați următorul link, dând click aici

Prognosticul și complicațiile în vitiligo

   Fiind o boală cronică ce recidivează, vitiligo poate avea o evoluție neașteptată prin hiper și hipopigmentări. Prognosticul depinde de stadiul patologiei. Astfel, dacă pacientului i s-a pus diagnosticul până în vârsta de 14 ani, acesta are șanse mari de recidivă. Complicațiile includ componenta psihologică, pacientul cu vitiligo fiind stigmatizat din punct de vedere social, acesta având nevoie de suport moral din partea apropiaților, dar și din partea specialistului. De asemenea, aceștia sunt mai predispuși la dezvoltarea unui cancer de piele, la arsuri solare sau la pierderea auzului din cauza distrugerii melanocitelor cohleare.

   Dacă doriți să aflați mai multe despre bolile de piele, accesați secțiunea dedicată acestora de pe site-ul nostru, dând click aici

   În concluzie, din cauza rezultatelor refractare la tratament, diagnosticul de vitiligo este unul greu de acceptat, întrucât presupune o componentă inestetică, ce poate afecta sănătatea mintală a bolnavului.

  sursă foto: https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/vitiligo

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!