Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

sâmbătă, decembrie 03, 2022

Sindromul Tourette- semne, simptome, tratament

Benghi
Benghi

02 Aug 2021

eye-glyph Vizualizări: 539

Distribuie Articolul

   Sindromul Tourette este o tulburare psihică caracterizată de mișcări bruște, rapide, involuntare și repetitive sau de ticuri vocale. Acest sindrom face parte din grupul de afecțiuni neurologice ce cuprind ticurile. Nu există tratament curativ pentru Tourette, dar semnele se pot ține sub control. Ticurile vin și pleacă de-a lungul timpului și variază în funcție de tip, frecvență, intensitate și severitate. Primele simptome apar de obicei la vârste cuprinse între 5 și 10 ani, de obicei în zona capului și a gâtului, progresând către mușchii membrelor și ai trunchiului. Ticurile motorii de obicei apar înaintea celor vocale, iar cele simple le preced pe cele complexe.

Semnele și simptomele sindromului Tourette

   Ticurile ce implică mișcarea sau sunetul sunt clasificate ca simple sau complexe. Pot varia de la ușoare la severe, deși cele mai des întâlnite sunt cele ușoare. Exemple de ticuri motorii observate în sindromul Tourette: 

-ticuri motorii simple, incluzând clipirea rapidă a ochilor sau alte mișcări oculare, grimase faciale sau încordarea umerilor;

-ticuri motorii complexe, ce includ grimase faciale combinate cu rotirea sau ridicarea umerilor. Alte mișcări pot apărea intenționat, precum săritul, atingerea sau adulmecarea obiectelor, țopăitul sau îndoirea trunchiului.

   Exemple de ticuri sonore ale sindromului Tourette:

-ticuri vocale simple, precum lătratul, grohăitul, dregerea repetată a glasului sau adulmecarea obiectelor;

-ticuri vocale complexe ce includ repetarea și imitarea cuvintelor altor persoane sau chiar ale propriei persoane, sau mult mai rar, folosirea unor injurii sau a unor cuvinte obscene (coprolalia). Cele mai dramatice și complexe ticuri au ca rezultat autorănirea prin lovirea feței sau prin ticuri vocale precum repetarea cuvintelor sau adresarea involuntară de injurii.

   Ticurile se înrăutățesc atunci când există senzația de fericire sau de anxietate și sunt mai ușoare în timpul unei stări calme sau a unor activtăți ce necesită atenție și concentrare. Anumite experiențe fizice pot afecta ticurile, precum observarea unor persoane care își dreg glasul sau care produc anumite sunete ce le pot provoca ticul. În timpul somnului de pe timpul zilei, acestea se diminuează, dar dispar în timpul somului profund. Deși ticurile sunt involuntare, unele persoane și le pot ține sub control, minimizându-le.

Bolile asociate sindromului Tourette

   Mulți pacienți dezvoltă boli suplimentare din spectrul celor neurolgice și comportamentale( modul în care creierul afectează emoțiile, comportamentul, învățarea), care sunt de obicei mai grave decât ticurile propriu-zise.

-ADHD, incluzând probleme de concentrare, hiperactivitate și impulsivitate.

-Comportamentul obsesiv-compulsiv, ce deține gânduri nedorite, repetitive, senzații sau obsesii care determină pacientul să repete aceeași activitate continuu sau să aibă un anumit comportament. Aceste modele cuprind, de exemplu, spălarea reiterată a mâinilor și menținerea unei igiene excesive, așezarea unor obiecte într-un anumit loc definit, verificarea lor, aspecte ce pot influența calitatea vieții. Dacă doriți să aflați mai multe lucruri interesante despre această boală, puteți accesa secțiunea dedicată acestora de pe pagina noastră, dând click aici

-Anxietate (frică în privința unui anumit eveniment care are un sfârșit neclar)

-Dificultăți de învățare (probleme legate de citit, scris, calculat, care nu sunt legate de inteligență)

-Probleme legate de somn

-Dificultăți în privința integrării sociale.

Cum se diagnostichează sindromul Tourette

   Pentru a fixa diagnosticul de sindrom Tourette, medicul trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

-prezența atât a ticurilor motorii, cât și a celor vocale.

-apariția ticurilor înaintea vârstei de 18 ani.

-ticurile nu sunt cauzate de medicamente, de alte substanțe sau de condiții asociate.

   Nu există teste de laborator care să confirme această patologie. În unele situații mai rare, examenele CT, RMN, sau electroencefalograma pot decela afecțiuni care se pot confunda cu sindromul Tourette.

Tratamententul sindromului Tourette

  Posibilitățile terapeutice sunt limitate, însă se folosesc anumite medicații pentru ameliorarea simptomatologiei. Pentru supresia ticurilor se utilizează haloperidol, dar trebuie administrat cu atenție din cauza reacțiilor adverse. Antidepresivele sau agoniștii alfa-adrenergici ajută la temperarea comportamentului agresiv.

   Din păcate, această afecțiune nu poate fi eliminată, ci doar diminuată. De obicei, este subdiagnosticată, deoarece medicii trec cu vederea ticurile neînsemnate, fapt ce afectează modul de trai al pacienților. Dacă doriți să aflați mai multe lucuri interesante despre sindromul Tourette, accesați următorul link, dând click aici

sursă foto: https://riseandshine.childrensnational.org/what-is-tourette-syndrome/

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!