Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

miercuri, iunie 07, 2023

Sindromul de ochi uscat- ce este, cauze și tratament

Benghi
Benghi

27 May 2021

eye-glyph Vizualizări: 458

Distribuie Articolul

   Sindromul de ochi uscat este una din cele mai frecvente cauze ce determină pacienții să realizeze un consult oftalmologic. Potrivit specialiștilor, sindromul de ochi uscat are o origine multifactorială, ce afectează suprafața oculară prin reducerea filmului lacrimal, simptom asociat și cu inflamație, hiperosmolaritate, sau cu defecte neurosenzoriale. Este mai frecvent întâlnit în rândul populației de sex feminin și, de asemenea, mai mult în Asia decât la caucazieni.

   Există 2 varietăți ale bolii, prima fiind caracterizată de o scădere a componentei apoase, prin deficitul de secreție al filmului lacrimal. Al doilea tip este descris de un mecanism crescut al evaporației lacrimilor. Aceste din urmă a fost observat mai des. 

Cauzele sindromului de ochi uscat

   Există numeroase etiologii ce pot determina sindromul de ochi uscat. Printre acestea, se numără medicația sistemică (antihistaminice, antihipertensive, anxiolitice, diuretice, AINS, corticosteroizi inflamatori) sau cea topică. Alte cauze sunt diferitele afecțiuni ale pielii din jurul ochiului ( dermatită rozacee sau eczeme), arsuri chimice și termice ale conjunctivei, sau chiar herpes virusurile reactivate sau utilizarea neglijentă pe termen lung a lentilelor de contact.

   S-a descoperit, de asemenea, o conexiune între patologie și factorii de mediu, precum poluarea, fumul, sau iritanții. Pentru a înțelege mai bine etiologia uscăciunii ochiului, puteți accesa următorul site, dând click aici

Semnele și simptomele sindromului de ochi uscat

   În principiu, pacienții care suferă de acest sindrom, acuză senzația de arsură, de presiune, sau de corp străin la nivelul globului ocular. Epifora este de obicei un simptom contraintuitiv. Ea se produce complementar cu iritația ochiului și cu durerea de la nivelul acestuia.

   Un alt semn important este roșeața, amplificată de fenomenul de rebound ale vasoconstricției. Vederea încețoșată sau dificultatea la deschiderea ochilor pot însoți, de asemenea, sindromul. 

   Nu există, din nefericire, niciun ,,gold standard'' pentru realizarea diagnosticului. Pașii în diagnosticarea acestei boli constau în evaluarea volumului lacrimal, al suprafeței oculare, al filmului lacrimal sau al pleoapei.

Tratamentul ochiului uscat

   Abordarea inițială a opțiunilor terapeutice constă în identificarea și eliminarea factorului incriminant. Următorul pas este reprezentat de aplicarea acidului hialuronic, substanțe cu rol de lubrefiere, medicație topică antiinflamatorie și antibiotice orale. Tratamentul ulterior include picăturile oculare special concepute în acest sens, lentile de contact terapeutice, grefă cu membrană amniotică sau tarsorafia. 

   Complicațiile sindromului de ochi uscat pot varia de la simple la complexe. Iritația și tulburările de vedere sunt primele care își fac apariția. Leziunile severe sunt caracterizate de keratita infecțioasă, ulcerația care conduc ulterior la pierderi de vedere. Deși nu a fost demonstrată o relație de cauză-efect, există anumite afecțiuni non-oculare care însoțesc sindromul, precum depresia, schimbările de atitudine, tulburările de somn, dislipidemia, sau migrenele. 

   Diagnsoticul diferențial al bolii se face cu entități clinice precum conjunctivita, blefarita anterioară, keratoconjunctivita asociată cu purtarea de lentile, conjunctivita cicatriceală, keratopatia buloasă, sau cu malpoziția pleoapei.

Prognosticul

   Au fost publicate puține informații care apreciază evoluția naturală e ochiului uscat. Este considerată o patologie cronică, ce are perioade de exacerbare, care apar în prezența factorilor de mediu enumerați mai sus. Uscăciunea globului ocular dată de intervențiile chirurgicale (operația de cataractă sau pentru ameliorarea miopiei) se ameliorează în timp, fiind într-o posibilă legătură cu regenerarea nervilor corneali sau cu reducerea inflamației oculare.

   În concluzie, există o multitudine de potențiale cauze ce duc la apariția sindromului de ochi uscat, acesta fiind în creștere în ultimii ani. Tratamentul joacă un rol important în ameliorarea simptomatologiei, acidul hialuronic fiind componenta de bază a strategiei terapeutice. De asemenea, studierea și analiza bolii sunt esențiale, întrucât ea este motivul pentru care cei mai mulți oameni trec pragul cabinetelor de oftalmologie.

   Pentru a afla mai multe informații interesante despre această patologie, accesați pe site-ul nostru rubrica dedicată afecțiunilor oftalmologice, dând click aici

   sursă foto: https://www.medstar2000.ro/sindromul-de-ochi-uscat/

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Bucataru George Marius
Oftalmologie

Cataracta , Conjunctivita , Dezlipirea de retina Keratoconus

Evaluat 10 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Huidici Ioana Diana
Oftalmologie

Cataracta , Conjunctivita , Dezlipirea de retina Glaucom

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Mihai Mihai
Oftalmologie

Cataracta , Dezlipirea de retina

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!