Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Ocluzia de venă centrală retiniană- cauze, semne și simptome, tratament

Benghi
Benghi

08 Jun 2021

eye-glyph Vizualizări: 2470

Distribuie Articolul

   Ocluzia de venă centrală retiniană este a doua patologie vasculară a ochiului ca frecvență și reprezintă , de asemenea, o cauză comună a pierderii vederii. Aceasta semnifică obstrucția venei principale, posterior de lamina criboasă a nervului optic, fiind determinată de tromboză în marea majoritate a situațiilor. Boala se clasifică în non-ischemică (perfuzia nu este afectată) și ischemică (afectează perfuzia ochiului). Cea mai des întâlnită este cea non-ischemică, fiind prezentă în 70% din cazuri.

Etiologia ocluziei de venă centrală retiniană

   În primul rând, este incriminată vârsta în apariția ocluziei de venă centrală retiniană, întrucât aproximativ 90% din pacienți au peste 50 ani. Pe locul 2 ca și cauze sunt hipertensiunea arterială sistemică, diabetul, dislipidemia, asociate cu factori favorizanți precum fumatul, statusul procoagulant (boli de sânge, cum ar fi policitemia, mielomul multiplu, crioglobulinemia, sindromul antifosfolipidic, deficitul de proteină C și S, hiperhomocisteinemia), sau afecțiuni precum sarcoidoza, sifilisul, siclemia, HIV, tratamentul cu anticoncepționale orale, vasculita, sau anomalii funcționale ale trombocitelor.

Mecanismele și simptomele ocluziei de venă centrală retiniană

   Triada Virchow este cea care duce la obstrucția vasului, ea fiind formată din: leziune endotelială, stază venoasă și hipercoagulabilitate. Orice afecțiune care are una dintre aceste efecte asupra organismului conduce la ocluzie. Ateroscleroza sau obstrucția venei de către arteră pot avea ca rezultat ocluzia, de asemenea. Pentru a afla mai multe detalii legate de fiziopatologia afecțiunii, accesați următorul site, dând click aici

   Tabloul clinic este dominat de vederea slabă sau distorsionată ce se instalează cu debut brusc. Pierderea vederii nu este însoțită de durere, dar pot apărea semne neurologice, de exemplu parestezii, mișcări extraoculare diminuate, slăbiciune musculară, vorbire greoaie, ptoză palpebrală, sau reflexe crescute ale tendoanelor. Pacienții pot avea un examen clinic obiectiv normal sau pot avea un defect pupilar în ochiul afectat, reducerea vederii cromatice, sau chiar o reducere a acuității vizuale.  La investigarea fundului de ochi, ocluzia de venă centrală oculară este descrisă ca fiind o hemoragie ,,în formă de tunet'', aspect rezultat în urma spargerii vaselor de sânge. În principiu, tipul non-ischemic este caracterizat de vene întortocheate și dilatate moderat, în corelație cu hemoragiile precizate anterior. Al doilea tip, cel ischemic, arată în mod regulat edem retinal marcat, dilatație venoasă și hemoragie extinsă în cadranul 4.

Tratamentul ocluziei de venă centrală retiniană

   Din nefericire, nu există încă un tratament eficace în totalitate pentru prevenirea acestei boli. Pacienții cu obstrucție de venă centrală oculară prezintă o amplificare a factorului de creștere endotelial- VEGF. Această particularitate conduce la formarea unor noi vase de sânge( neovascularizare), care sunt susceptibile la hemoragii. De obicei, tratamentul abordează injecții în interiorul umorii vitroase a unui medicament anti-VEGF, în scopul reducerii apariției vaselor de sânge. Următoarele opțiuni de tratament au avut un real succes până în ziua de azi: aspirina și algenți antiinflamatori, plasmafereza, corticosteroizi sistemici, agenți fibrinolitici și injectarea de subsanțe, precum alteplază, ranibizumab, triamchinolonă. 

   Un alt tip de tratament este constituit de intervenția chirurgicală, ce include fotocoagularea cu laser, anastomoză venoasă corioretinală, vitrectomie sau neurotomie a nervului optic. Există mai multe posibiltăți în ceea ce privește chirurgia, cum ar fi vitrectomia pars plana, utilizată pentru a elimina hemoragia și pentru a-i oferi medicului o analiză mai bună a retinei. O altă metodă este fotocoagularea laser, efectuată pentru a preveni procesul de neovascularizare, devitalizând astfel anumite țesuturi din cadrul retinei.

   Prognosticul pacienților ce suferă de ocluzie de venă centrală retiniană depinde de vârsta acestora. O treime rămâne la fel, o altă treime se ameliorează, iar cealaltă treime se înrăutățește. Tipul ischemic are șanse variabile de recuperare, întrucât se poate complica prin apariția glaucomului neovascular.

Diagnostic diferențial

   Se pun probleme de diagnostic diferențial, precum sindromul ocular ischemic, retinopatia diabetică proliferativă, sau retinopatia hipervâscoasă.

   Ocluzia de venă centrală oculară poate afecta calitatea vieții pacientului prin tulburarea vederii, astfel că stabilirea unui diagnostic corect este esențial în tratamentul și urmărirea acestuia. Pentru a afla mai multe informații interesante despre afecțiunile oculare, accesați secțiunea dedicată acestora de pe pagina noastră, dând click aici

sursă foto: https://q-vision.ro/ocluziile-venoase-retiniene/

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Bucataru George Marius
Oftalmologie

Cataracta , Conjunctivita , Dezlipirea de retina Keratoconus

Evaluat 10 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Huidici Ioana Diana
Oftalmologie

Cataracta , Conjunctivita , Dezlipirea de retina Glaucom

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Mihai Mihai
Oftalmologie

Cataracta , Dezlipirea de retina

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!